środa, 13 lipca 2016

Kucharki ze mnie nie będzie, ale przepisy są!

Czy Wam też wakacje mijają tak szybko? Jak dla mnie za szybko.
Dzisiaj chciałabym pokazać wam kilka prostych i szybkich do zrobienia przekąsek.
Nigdy nie byłam jakąś wybitną kucharką. Niejednokrotnie rozgotowywałam makaron, już nie mówiąc o tym, że notorycznie zapominam posolić wodę przed jego ugotowaniem. Poniższe dania nie wymagają jakiś uzdolnień kulinarnych i raczej każdy się z nimi upora.

1. PANCAKES 
Tak wiem, że chyba każdy wie jak je zrobić, a jak nie to w internecie znajdzie mnóstwo różnych przepisów ale tu po prostu nie mogło ich zabraknąć. Ci którzy mnie znają wiedzą doskonale, że uwielbiam naleśniki i mogłabym je jeść codziennie.

SKŁADNIKI (na ok. 8 pancaków)


  • 1 jajko                   
  • 7 (czubatych łyżek mąki)
  • 250ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie wymienione wyżej składniki wrzucić do jednej miski i dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnie i nalewać za pomocą chochli. Jeśli ciasto przykleja się do patelni należy polać ją odrobiną oleju. Kiedy pancake się zarumieni należy przerzucić go na drugą stronę. Po uzyskaniu złocisto-brązowego koloru można go ściągnąć z patelni.
Ja do swoich dodałam jogurt naturalny i owoce (równie dobrze a nawet jeszcze lepiej sprawdza się nutella). 

2. SAŁATKA Z FETĄ
To chyba jedno z najszybszych a jednocześnie najzdrowszych lunchy jakie tu się pojawią.

SKŁADNIKI
  • sałata lodowa
  • pomidory koktajlowe
  • ser feta
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE
Pomidory przekroić na pół, fetę na kosteczki a sałatę podrzeć na małe kawałki. Wszystko wrzucić do miski i polać oliwą z oliwek. 
Doprawić solą i pieprzem do smaku.

3. TOSTY
Tosty są równie popularne i nie wymagają instrukcji ale również nie mogło ich tu zabraknąć. 

SKŁADNIKI
  • chleb tostowy 
  • szynka
  • ser
  • masło
  • awokado
PRZYGOTOWANIE
Tu chyba nie muszę tłumaczyć jak się robi tosty ;p








4. KOKTAJL TRUSKAWKOWY

SKŁADNIKI
  • truskawki
  • mleko
  • cukier
PRZYGOTOWANIE
Truskawki zblendować, dodać mleka i odrobinę cukru.




5. JOGURT Z OWOCAMI 


SKŁADNIKI
  • jogurt naturalny
  • owoce
  • płatki kukurydziane lub kruszkonka
PRZYGOTOWANIE
Zblendować truskawki, dodać jogurtu. Wszystko posypać płatkami kukurydzianymi lub kruszonką na na koniec ozdobić owocami.






A wy macie jakieś swoje ulubione dania/przekąski, które moglibyście jeść non stop?

                                                                        ***                                                                                   
Dzisiaj byłam na spotkaniu dotyczącym wymiany zorganizowanym dla wszystkich exchange studentów z Polski z biura podróży, z którym lecę. Tam, mogliśmy zadawać pytania jakie tylko nasunęły nam się do głowy. Na to spotkanie specjalnie przyjechała koordynatorka z Ameryki i chłopak, który właśnie wrócił z wymiany. Dzięki nim już wszystko (mam nadzieję) wiem i co najciekawsze, opowiadali czego mogę się spodziewać i na co uważać. Jak chcecie wiedzieć jak to wszystko wyglądało dokładniej to piszcie. Chętnie napiszę o tym kolejnego posta :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz